- کرمان،بلوار شهید صدوقی، بین کوچه 32 و 34
- 03491011416
- @clinc.beton
همانطور که مطلع هستید بتن از جمله مصالح ساختمانی می باشد که از سیمان، سنگدانه و آب تشکیل شده است. بنابراین اگر ترکیب در معرض عوامل شیمایی همچون موارد زیر قرار بگیرد می تواند باعث تخریب شدن بتن شود. به طور کلی عوامل شیمایی مخرب بتن عوامل مختلفی می باشند که در ادامه به برخی از مهمترین آن ها اشاره کرده ایم.
اولین عامل از عوامل شیمیایی مخرب بتن، فاضلاب ها می باشند که باعث تخریب بتن می شوند.
زمانیکه ph فاضلاب و یا آب پس مانده کمتر و بیشتر از 7 باشد می تواند باعث تخریب شدن بتن شود.
لازم است بدانید که در برخی موارد، جریان فاضلاب به خودی خود زیان بار نمی باشد.
اما از طرفی می تواند با نگه داشتن فاضلاب در دمای پایین، تهویه مناسب بین فاضلاب و تاج مجرای آن با سرعت بالا را با بکار گیری روکش و یا پوشش های محافظ از خراب شدن در تاج مجرای فاضلاب جلوگیری کرد.
عامل شیمایی بعدی که باعث تخریب بتن می شود اسیدها هستند. مهم است که بدانید هیچ یک از بتن ها در برابر اسید مقاوم نمی باشند.
زمانیکه سیمان مقاوم در ترکیب بتن سالم و نفوذ ناپذیر به صورت درست در سازه طراحی ریخته می شود می تواند در برابر اسیدهای ملایم مقاومت نشان دهد.
اما، اگر اسیدها قوی باشند باید از مواد محافظ سطح و یا پوشش محافظ همچون فوق روان کننده بتن استفاده شود.
به خاطر داشته باشید که، حمله اسید استیک به سیلوهای بتنی ناشی از غلات سبز نیز کاملاً معمول است.
سومین مورد از عوامل شیمیایی مخرب بتن، آب شکستگی می باشد.
در جریان هیدراتاسیون سیمان، هیدروکسید کلسیم قابل حل ایجاد می شود که در آب بدون آهک و دارای دی اکسید کربن حل می شود.
برف های آب شده که جریان پیدا کرده و روان شده اند هم برای بتن زیان آور هستند زیرا که تقریبا حاصل می باشند و همچنان دارای دی اکسید کربن هستند.
درباره آب شکستگی بتن باید بگوییم، با استفاده از مخلوط های بتی متراکم با نسبتهای اختلاط مناسب، توجه دقیق به طرح صحیح و جایگذاری مناسب درزهای اجرایی و انقباض، تمهیداتی برای زهکشی مطلوب و تأمین پوششهای مؤثر و بادوام به حداقل می رسد.
مکان هایی وجود دارند که خاک و آب زیر زمینی آن ها قلیایی می باشد و در این مکانها امکان بروز خرابی در سازه ها وجود دارد.
وجود این نمک ها با هیدروآلومینات کلسیم واکنش داده و کریستالهای سولفو آلومینات کلسیم را با انبساط قابل توجهی ایجاد میکنند که باعث فروپاشی و تخریب میشود.
ناگفته نماند که میزان حمله سولفات ها با غلظت و دما رابطه مستقیمی دارد. بنابراین بتن های خشکی که حاوی سولفات می باشند مورد حمله قرار نخواهند گرفت.
اما، افزایش کریستال های سولفات در منافذ سطحی بتن موجب تجزیه شدن بتن می شود.
شاید برای شما هم جالب باشد که آب دریا چطور می تواند از عوامل شیمایی تخریب بتن باشد؟!
به طور کلی باید بگوییم که با استفاده از سیمان های معمولی که همراه سنگدانه های سالم و به طور مناسب برای تهیه بتن مقاوم ترکیب شده اند می توان از انجام یک سری عوامل تخریب کننده بتن جلوگیری کرده و آن ها را کنترل کرد.
برای این کار باید از میلگردهای فولادی به طور صحیح استفاده کرد و آن ها را با حداقل 37.5 میلی متر پوشش بتنی و حداکثر نسبت آب به سیمان 0.4 استفاده کرد تا در مقابل خوردگی محافظ باشند.
همچنین در آب و هواهای سرد که یخ زدن آب و آب شدن آن می تواند علت مهم دیگری در این مورد باشد مخلوط بتن باید شامل ۴ تا ۶% حباب هوا باشد.
کربناته شدن به معنای ترکیب شیمیایی دی اکسید کربن با محصولات هیدراتاسیون سیمان می باشد.
دی اکسید کربن با هیدروکسید کلسیم، سیلیکات کلسیم و آلومینات کلسیم واکنش داده که در نتیجه با بخش کلسیم آن ها ترکیب می شود و کربنات کلسیم تشکیل می شود.
زمانیکه در هوای سرد بتن تازه ریخته می شود و با وسایل گرمایشی بدون تهیه مناسب گرم می شود باعت می شود دی اکسید کربن زیادی ایجاد شود.
در نتیجه باعث ایجاد لایه سطحی شکننده به ضخامت 2.5 تا 7.5 میشود.
بنابراین، اگر نتوان دی اکسید کربن موجود در هوا را پایین نگه داریم باید از عایق سطحی برای محافظت از بتن استفاده کنیم.
آخرین مورد از عوامل شیمیایی تخریب بتن، cao و mgo آزاد می باشند. شاید خیلی از شما دوستان عزیز ندانید که انبساط بیش از اندازه بتن در اثر هیدراتاسیون آهک زیاد و اکسید منیزیم موجود در سیمان را ناسالمی می گویند.
برای کسب اطلاعات مناسب درباره انبساط می توانید از آزمایش اتوکلاو بر اساس ASTM C151 استفاده کنید.
اگر جواب آزمایش نشان دهد که حداکثر انبساط اتوکلاو برای سیمان مشخص پایینتر از مقدار مجاز توسط استاندارد ASTM باشد، با مصرف این سیمان نباید انبساطهای زیاد ناشی از هیدراته شدن آهک ترکیب نشده و اکسید منیزیم ایجاد شود.
در نهایت
سعی ما بر این بود تا با ارائه این مقاله با معرفی عوامل شیمیایی مخرب بتن و بررسی کردن تک تک آن ها اطلاعاتی را که برایتا مفید می باشد را در اختیارتان قرار دهیم.
از آنجایی که بتن از جمله مصالح ساختمانی پرکاربرد می باشد بنابراین باید در انتخاب با کیفیت ترین آن دقت زیادی داشته باشید و به خوبی با عواملی که باعث تخریب شدن آن می شوند آشنایی داشته باشید.