بتن مگر چیست؟

بتن مگر چیست؟

احتمالا اگر در فرایند ساخت و ساز قرار گرفته باشید، نام بتن مگر را شنیده باشید و شاید برای شما سوال ایجاد شود که بتن مگر چیست یا چه کاربردی دارد؟ چه تفاوتی با بتن سازه ای دارد و سوالات دیگری از این قبیل. در این مقاله سعی داریم به تمام این سوالات پاسخ دهیم. و شما را با بتن مگر به طور کامل آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

بتن مگر چیست؟

در واقع برای آماده سازی بستر خاکبرداری از بتنی با عیار کم سیمان استفاده می شود. این بتن با نام های بتن مگر، بتن رگلاژ و بتن نظافت نیز شناخته می شود. مقدار سیمان موجود در بتن مگر چیزی حدود 100 تا 150 کیلوگرم سیمان در یک متر مکعب از بتن است. همچنین ضخامت آن زیر فوندانسیون برابر با 10 الی 15 سانتی متر است. این لایه، موجب آماده کردن شرایط برای آرماتور بندی و صفحه گذاری می شود.

بتن مگر چیست؟
مزایای به کار بردن بتن مگر در ساختمان چیست؟

مزایا و دلایل استفاده از بتن مگر چیست؟

استفاده از بتن مگر دلایل بنیادی مهمی دارد که در زیر به تعدادی از مهمترین آن ها اشاره خواهیم کرد. اما به طور کلی از تماس مستقیم بتن اصلی سازه ای با خاک جلوگیری می کند. این موضوع نتایج مثبت بسیاری برای سازه نهایی رقم می زند. دلایل دیگر به شرح زیر هستند:

  • از جذب آب موجود در بتن توسط خاک کاملا جلوگیری می کند. زیرا از بین رفتن آب بتن موجب ترک خورد بتن سازه ای و در نتیجه کاهش مقاومت و استحکام بتن می شود.
  • از نفوذ سیمان به درون خاک نیز جلوگیری می کند. چرا که در غیر این صورت عیار بتن کم می شود و دوباره باعث کم شدن مقاومت اولیه و نهایی بتن و سازه بتنی می شود.
  • بتن مگر موجب می شود فوندانسیون صاف، تراز و همگن باشد. این موضوع باعث بالا رفتن و ایجاد تعادل در مقاومت فشاری بتن می شود.
  • این لایه بستر خاک را برای پی ریزی آماده می کند.
  • کف پی را تراز و در صورت لزوم فضا های موجود در آن را پر می کند. برای مثال زمانی که گود برداری بیش از حد مورد نیاز باشد، می توانیم قسمت های عمیق را به وسیله بتن مگر پر کنیم.

کاربرد های بتن مگر چیست؟

بتن مگر علاوه بر مزایایی که پیش از این به آن ها اشاره کردیم، کاربرد های مهم دیگری نیز دارد. یکی از کاربرد های پر اهمیت این بتن، استفاده از آن در لایه زیرین جاده ها قبل از آسفالت کردن جاده است. این لایه از بتن مگر در زیر ساخت جاده ها موجب افزایش مقاومت جاده و آسفالت در برابر فشار های وارده از طرف وسایل نقلیه سنگین می شود.

علاوه بر این برای اقدام به ساخت سازه هایی که خاک زیرین آن ها از استحکام کافی برخوردار نیستند نیز می توانیم از یک لایه بتن مگر استفاده کنیم. این لایه موجب بالاتر رفتن استحکام زمین زیر سازه می شود.

کاربرد های بتن مگر در صنعت
کاربرد های بتن مگر چیست؟

نکات اجرایی ضروری در رابطه با بتن رگلاژ

همانطور که می دانید روش صحیح بتن ریزی برای هر بخش از سازه و در شرایط مختلف متفاوت است. این روش به منظور بهره برداری هر چه بیشتر از سازه و بتن انجام می گیرد. برای بتن ریزی زیر ساخت سازه بتنی نیز بهتر است نکاتی را رعایت کنید تا نتیجه بهتری بگیرید. این نکات به صورت زیر است:

  • قبل از اجرا باید خاک را حتما مرطوب کنید. در غیر این صورت خاک آب موجود در بتن رگلاژ را جذب می کند و بتن سست و پوک خواهد شد. البته نباید در این قسمت آب جمع شود، تنها باید مرطوب باشد.
  • شفته آهک نیز باید مرطوب باشد تا آب بتن مگر را جذب نکند.
  • قبل ریختن بتن مگر روی شفته آهک، مطمئن شوید که مقاومت شفته آهک به 1/5 کیلوگرم بر سانتی متر مکعب رسیده باشد. به این منظور می توانید روی شفته آهک راه بروید و اگر رد پایتان به جا نماند می توانیم تقریبا مطمئن باشیم که به این میزان از مقاومت رسیده است.
  • سطح تمام شده این لایه اهمیت بسیاری دارد. زیرا قرار است اندازه‌گیری‌ها و نصب آرماتور ها روی این سطح صورت بگیرد. پس باید دقت کنید که این سطح حتما صاف، تمیز و یکنواخت باشد.
  • پس از تمام شدن بتن ریزی با توجه به شرایط آب و هوایی باید حدود 10 ساعت سطح آن را مرطوب نگه داریم تا پس از خشک شدن در آن ترک ایجاد نشود.
  • برای شروع عملیات بعدی حداقل باید یک روز کامل از بتن ریزی بتن مگر گذشته باشد. البته این زمان ممکن است در مناطق آب و هوایی مختلف متفاوت باشد.

اصول بتن ریزی

برای بتن‌ریزی بتن مگر باید قسمت های خارجی متراژ اصلی را تا حدود 5 الی 10 سانتی‌متر نیز بتن ریزی کنید. این بتن ریخته شده باید کاملا متراکم باشد و ضخامت آن در هیچ نقطه‌ای کمتر از 5 سانتی‌متر نباشد. بعد از تمام شدن بتن ریزی باید با استفاده از شمشه و تراز سطح بتن رگلاژ یا بتن مگر را کاملا صاف و یکنواخت کنیم.

اصول بتن ریزی بتن مگر
چگونگی بتن ریزی بتن مگر
سخن پایانی

به‌منظور جلوگیری از تماس مستقیم خاک با فوندانسیون و بتن سازه‌ای از بتن مگر، که بتنی با عیار کم است، استفاده می‌کنیم. این بتن لایه ای محافظ بین خاک و بتن سازه ای است و زیرساخت مورد نیاز برای آرماتور بندی و صفحه گذاری را فراهم می‌کند. از این بتن برای افزایش مقاومت فشاری سازه و حتی جاده‌ها استفاده می شود.

سوالات متداول بتن مگر چیست؟

  1. بتن مگر چیست و چه کاربردی دارد؟
    بتن مگر بتنی با عیار سیمان کم است که به‌منظور ایجاد مقاومت فشاری بیشتر در سازه به کار می رود. این بتن با ایجاد لایه‌ای بین خاک و بتن سازه‌ای اصلی، مقاومت نهایی سازه را با جلوگیری از سست شدن و ترک خوردن بتن بالا می‌برد.
  2. استفاده از بتن مگر چه مزایایی دارد؟
    مهم‌ترین مزیت های این بتن افزایش مقاومت فشاری سازه، جلوگیری از جذب آب موجود در بتن و در نتیجه جلوگیری از ایجاد ترک در بتن است. همچنین با جلوگیری از جذب سیمان به داخل خاک، نمی‌گذارد عیار بتن کم شود.
  3. بتن ریزی بتن مگر چگونه است؟
    باید سطح زیرین آن حتما مرطوب باشد. بعد از بتن ریزی با استفاده از شمشه و تراز سطح آن صاف و یکنواخت شود. به مدت 10 ساعت سطح آن مرطوب نگه داشته شود و برای شروع مراحل بعدی باید یک روز از بتن ریزی گذشته باشد.
به این صفحه امتیاز دهید
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تخصص کلینیک بتن آریا


  • روان کننده های بتن
  • فوق روان کننده بتن
  • ابر روان کننده بتن
  • نوار واتر استاپ
  • نوار واتراستاپ
  • هیدروفیلی
  • نوار واتراستاپ پی وی سی
  • گروت منبسط شونده
  • گروتg2
  • روان کننده های بتن در کرمان

پروژه ها


ترمیم بتن دیوار برشی
کاشت میلگرد شیب کف استخر کرمان
کاشت بولت در بتن کرمان
ترمیم و آب بندی مخزن کرمان
اجرای استخر ورزشی در کرمان
کاشت میلگرد ستون کرمان

اطلاعات ما


با ما تماس بگیرید