گروت، ملاتی آماده بر پایه سیمان است. این ملات دارای فرمول خاصی است که پس از مخلوط شدن با آب و پس از خشک شدن، منبسط می شود. در نتیجه فضاهای خالی که امکان دسترسی به آن ها را نداریم ولی مقاومت آن ها برای ما اهمیت دارد، مانند پایه صفحه ستون ها، با استفاده از گروت منبسط شونده مستحکم می شوند. در ادامه به بررسی ویژگی ها و روش استفاده از این ملات می پردازیم.
منبسط شونده ای که از ترکیب سیمان، سنگ ریزه، الیاف پری پروپلین، مقداری روان کننده و آب به همراه افزودنی شیمیایی دیگری که خاصیت انبساط دارد تشکیل شده است. گروت به صورت بسته بندی های پودری در بازار موجود است و برای استفاده باید با آب مخلوط شود. این ملات، در دو مرحله منبسط می شود. مرحله اول زمانی که 15 الی 30 دقیقه از مخلوط شدن آن با آب گذشته باشد. دومین مرحله انبساط، بعد از گذشت 1 الی 2 روز از ملات ریزی است. در این زمان گروت کاملا خشک می شود.
در ادامه شما را با انواع گروت منبسط شونده، کاربرد و مزایای هریک از آن ها همچنین روش صحیح استفاده از آن آشنا خواهیم کرد.
گروت منبسط شونده دارای سنگدانه هایی است که به صورت پودر خشک بسته بندی شده اند و برای مصرف آماده می باشند.
این محصول دارای انواع مختلف با کاربردها و مزیت های خاص می باشند که به شرح زیر می باشند.
• گروت منبسط شونده Tiss G 1001
• گروت منبسط شونده Tiss G 1002
• گروت منبسط شونده Tiss G 1003
اولین نوع از انواع گروت منبسط شونده، گروت Tiss G 1001 می باشد که یک ملات خشک مخلوط شده و آماده مصرف می باشد.
این محصول دارای ساختار ویژه و دانه بندی سازنده برای مواردی است که ملات بدون جمع شدگی و با انبساط کنترل شده نیاز باشد.
گروت Tiss G 1001 دارای انبساط کنترل شده و بدون انقباض می باشد.
• استفاده در زیر صفحه ستون ها
• کاشت انکربولت
• اجرای فونداسیون های ماشین آلات سنگین
• پر نمودن حفره ها و شکاف ها
• ترمیم و تسطیح سطوح سیمانی
1. دارای انبساط کنترل شده و بدون انقباض
2. سهولت اختلاط با آب و روانی بالا
3. بالا بودن مقاومت فشاری در کوتاه مدت و دراز مدت
4. امکان اجرا در ضخامت های بالا با روش کارگاهی
اما، گروت منبسط شونده Tiss G 1002 محصولی است که از مخلوط آماده پودری ترکیبات سیمان پرتلند ضد سولفات، سنگدانه ها با دانه بندی های مشخص و مواد افزودنی جهت روانی و کنترل انبساط بدست می آید
این گروت دارای مقاومت فشاری بسیار بالایی می باشد و می توان از آن در جهت انتقال بارهای فشاری استاتیکی، ضربه ای و دینامیکی استفاده کرد.
• ساخت ملات های مصرفی در زیرسازی های فولادی ساختمان ها و ماشین آلات سنگین
• انجام عملیات تزریق در سدها ، تونل ها
• استفاده در زیر صفحه ها ، ستون ها
• کاشت انکربولت
• پر نمودن حفره ها و شکاف ها
1. دارای انبساط کنترل شده و بدون انقباض
2. سهولت اختلاط با آب و روانی بالا
3. بالا بودن مقاومت فشاری در کوتاه مدت و دراز مدت
4. امکان اجرا در ضخامت های بالا با روش کارگاهی
آخرین مورد از انواع گروت منبسط شونده، گروت های Tiss G 1003 هستند. این گروت آماده بعد از اجرا به سرعت سخت شده و قابل بهره برداری می باشد.
• انجام عملیات تزریق در سدها،تونل ها
• انجام عملیات ترمیم و تعمیر سازه های بتنی که باید از جمع شدگی بتن یا ملات جلوگیری شود
• کاشت انکربولت
• اجرای فونداسیون های ماشین آلات سنگین و تجهیزات صنعتی سنگین
• پر نمودن حفره ها و شکاف ها
شیوه های مرسوم ساخت و ساز در ایران بیشتر ساختمان های فولادی و یا بتنی است. در کشور ما به دلیل تولید انبوه سیمان و بتن، بیشتر سازندگان برای ساختمان سازی از بتن استفاده می کنند. پس باید بتنی که مورد استفاده قرار می گیرد از مقاومت خوبی برخوردار باشد. برای این که مقاومت و استحکام بتن را افزایش دهیم، باید از افزودنی هایی برای اصلاح بتن استفاده کنیم. از جمله این افزودنی ها گروت منبسط شونده است.
علاوه بر این، به دلیل اهمیت سن ساختمان، برای تعمیر سازه های قدیمی تر نیز می توانیم این افزودنی را مورد استفاده قرار دهیم. برای مثال برای تعمیر شکاف ها یا شکستگی های سد ها یا دیگر سازه ها با کاربری متفاوت می توانیم از این گروت ها استفاده کنیم.
انبساط اولیه گروت به دلیل تصعید و آزاد سازی گاز ها در زمان ترکیب پودر با آب به وجود می آید. به همین دلیل است که پس از مخلوط شدن با آب باید فورا مورد استفاده قرار بگیرد. انبساط بعدی نیز به دلیل واکنش شیمیایی هنگام خشک شدن ملات رخ می دهد. در واقع خاصیت اصلی منبسط شونده در این مرحله خود را نشان می دهد.
ابتدا باید سطحی که می خواهید ملات بریزید را آماده کنید. برای آماده سازی سطح، اگر بتنی باشد، باید 7 روز از خشک شدن بتن گذشته باشد. سطح مورد نظر نباید هیچ گونه آلودگی، چربی یا غبار داشته باشد و باید کاملا صاف و بدون پوسته باشد. قبل از ملات ریزی با آب آشامیدنی سطح را اشباع کنید. تا آب موجود در گروت را جذب نکند. برای ملات ریزی گروت، از قیف استفاده کنید. با این کار ملات ریزی به صورت یکنواخت انجام می شود. و حباب ایجاد نمی شود.
اگر می خواهید گروت روان آماده کنید، به ازای هر 25 کیلوگرم پودر گروت منبسط شونده 5/4 لیتر آب اضافه کنید. برای گروت خمیری نیز به همین مقدار پودر، میزان 5/3 لیتر آب بیافزایید. هنگام مخلوط کردن با آب، آرام آرام پودر را به آب اضافه کنید و با دریل + پره هم بزنید تا کاملا خمیری یکنواخت شود. برای جلوگیری از انبساط اولیه گروت، مطمئن باشید مقدار ملاتی که ترکیب می کنید تا قبل از نیم ساعت استفاده می شود. برای ایجاد تعادل دمایی، اگر هوا گرم است از آب سرد و اگر هوا سرد است از آب گرم برای مخلوط کردن پودر استفاده کنید.
این عمل باید از یک طرف صورت بگیرد. ملات با توجه به فشار و روانی خود در سطح پخش می شود. برای فضا هایی که سطح مقطع آن ها زیاد است، می توانید از قالب هایی استفاده کنید و سطح مقطع را به سطوح کوچکتر تقسیم کنید. بهتر است ملات ریزی در بازه دمایی 5 الی 30 درجه سانتی گراد انجام شود. اگر دما کمتر باشد در گیرایی گروت تاخیر به وجود می آید و اگر دما بیشتر باشد گروت سریع تر خشک می شود. پس از پایان ملات ریزی و گیرایی اولیه گروت، سطح آن را با گونی نمدار بپوشانید. روی گونی نیز نایلونی قرار دهید تا آب موجود در ملات تبخیر نشود.
درست ترین و صحیح ترین روش برای استفاده از گروت منبسط شونده به شرح زیر می باشند.
1. دقت داشته باشید که سطح بتن برای اجرای پروت منبسط شونده باید حداقل سن آن به 7 روز رسیده باشد.
2. فاصله ای که بین قسمت زیرین صفحه ها با سطح بتن وجود دارد باید حداقل 10 میلیمتر باشد.
3. از قرار گیری پلیت ها در محل خود اطمینان بدست آورید و در صورت نیاز توسط تراز، صاف بودن بیس پلیت ها را کنترل کنترل کنید
4. قاب هایی که برای گروت ریزی از آن ها استفاده می شوند باید در برابر نفوذپذیری مقاوم بوده تا مانع خروج آب گروت قبل از گیرش شوند.
5. حتما ارتفاع قالب ها باید 2 الی 3 سانتیمتر بالاتر از بیس پلیت ها باشد
6. سطح مورد نظر برای گروت ریزی را قبل از اجرای گروت منبسط شونده، باید با آب آشامیدنی اشباع نمایید تا آب گروت پس از اجرا، توسط سطح خشک جذب نشده و ترک نخورد.
7. به خاطر داشته باشید که همیشه مقداری از پودر گروت را با آب ترکیب کنید تا حداکثر 30 دقیقه بعد به اختلاط مورد مصرف دست پیدا کنید.
همانطور که قبل تر هم اشاره کرده ایم گروت های منبسط شونده به اندازه کافی قوام یافته هستند و در حالت معمول جاری می باشند و نباید بین آب و سنگدانه هیچ جداشدگی وجود داشته باشد.
به طور کلی گروت منبسط شونده باید این قابلیت را داشته باشد که آب ملات را در خود نگه دارد تا در حداقل زمان ممکن به قوام برسد.
دقت داشته باشید که مخلوط بدست آمده باید با مصالح سنگ و مواد چسبنده هماهنگی داشته باشد. بهترین کار این است که برای ساخت این محصول آن را در کارگاه ساختمانی نسازید بلکه در شرایط آزمایشگاهی این کار باید انجام شود.
نکات ایمنی در زمان استفاده از گروت منبسط شونده
برای استفاده از این محصول در صنعت ساخت و ساز باید به یک سری نکات ایمنی توجه داشته باشید که این موارد ایمنی عبارتند از:
• در صورت برخورد با پوست یا چشم باید فوراََ با آب شیرین فراوان شسته شود.
• در صورت بلعیده شدن فوراََ به پزشک مراجعه شود.
• هنگام اختلاط گروت از تنفس مستقیم جلوگیری کنید.
• هنگام اجرا از دستکش، عینک ایمنی و ماسک مناسب استفاده کنید.
به طو کلی شکل بسته بندی گروت منبسط شونده به صورت کیسه های 25 کیلویی قرار می گیرد و فروش میرسانند.
اصول نگهداری گروت منبسط شونده به این گونه است که به مدت یکسال در بسته بندی باشد و از هرگونه سرما و یخبندان، گرماو تابش مستقیم و طولانی نور خورشید به دور باشد.
به طور کلی درباره قیمت گروت منبسط شونده باید بگوییم که به سطحی که می خواهید روی آن عملیات بتن ریزی را انجام دهید و میزان وزن محصول بستگی دارد.
اگر قصد خرید گروت منبسط شونده را دارید پیشنهاد می کنیم که با مشاوران و کارشناسان ما از طریق سایت clinicbetonaria.com در ارتباط باشید و با اطلاعات و راهنمایی هایی که بدست می آورید بتوانید یک خرید مطمئن انجام دهید.
مقدار مورد نیاز از محصول گروت سیمانی منبسط شونده با اندازه گیری مقطع مورد نظر برای اجرا و همچنین دانستن وزن مخصوص گروت منبسط شونده به راحتی قابل اندازه گیری است. مقدار آب مورد نیاز برای ساخت ملات خمیری 3.5 لیتر به ازای هر کیسه 25 کیلویی و برای ساخت ملات روان 4.5 لیتر به ازای هر کیسه 25 کیلویی است. در هنگام گروت ریزی حتی الامکان دقت شود که گروت منبسط شونده از یک طرف ریخته شود. در مورد قالب بندی برای گروت ریزی توسط گروت منبسط شونده دقت شود که قالبها ضد آب بوده و یا به اصطلاح جاذب آب نباشند. همچنین در مورد قالب بندی برای اجرای گرون منبسط شونده دقت شود سطح قالب از سطح مورد نظر برای اجرا 2 تا 5 سانتیمتر بالاتر در نظر گرفته شود.
به منظور مقاوم کردن سازه های بتنی و یا حتی تعمیر شکاف ها در سازه های قدیمی تر می توانیم از گروت منبسط شونده استفاده کنیم. این ملات بر پایه سیمان است. با وجود افزودنی های شیمیایی در ساختارش، خاصیت انبساط کنترل شده دارد. در زمان استفاده از آن استفاده از دستکش و محافظ پوست ضروری است و هنگام مخلوط کردن آن با آب به دلیل تصعید گاز های شیمیایی از تنفس مستقیم پرهیز کنید.
گروت های منبسط شونده از مهمترین و پرکاربردترین ماده ها هستند که در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده می باشند.
آشنایی با انواع گروت های منبسط شونده و مزایا و کاربردهای آن گفته شد. این بود هرآنچه باید درباره گروت های منبسط شونده میدانستید.