گروت، ملاتی بر پایه سیمان است. علاوه بر سیمان که جزء اصلی تشکیل دهنده گروت است، افزودنی های دیگری نیز در آن وجود دارد. فرمول خاصی که این ملات دارد، موجب می شود که گروت یک بار پس از مخلوط شدن با آب و یک بار پس از خشک شدن، افزایش حجم بدهد و منبسط شود. این مکانیزم باعث می شود تمامی شکاف هایی که به آن ها دسترسی نداریم، به خوبی پوشانده شود. همچنین این ملات استحکام بالایی دارد که برای پایه ریزی ستون ها بسیار مناسب است. در مقالات اخیر به موضوع گروت منبسط شونده پرداختیم و در این مقاله قصد بررسی گروت G2 را داریم.
ملاتی بر پایه سیمان به همراه آب، سنگ ریزه، الیاف پری پروپلین و افزودنی شیمیایی دیگری است. این افزودنی خاصیت انبساط کنترل شده ای به گروت می دهد. گروت، مکانیزم انبساط دو مرحله ای دارد. به این صورت که بار اول در زمان مخلوط شدن با آب منبسط می شود. و بار دوم یک ربع تا نیم ساعت پس از خشک شدن. گروت موجود در بازار به صورت پودر آماده می باشد. قبل از استفاده باید با میزان کافی از آب مخلوط شود و به سرعت مورد استفاده قرار بگیرد.
هر یک از انواع مختلف گروت خاصیت و ویژگی منحصر به فردی دارند. برای انتخاب بهترین نوع گروت باید ابتدا به کاربری سازه توجه کنیم. انواع مختلف گروت به صورت زیر است:
ماده ای به شکل پودر که در بسته بندی های آماده در بازار موجود است. این پودر شامل سیمان پرتلند، فیلر دانه بندی و دیگر مواد شیمیایی که به آن افزوده می شود است. برای استفاده از آن باید مقدار معینی از پودر را با آب مخلوط کنیم. پس از اضافه کردن آب، ملاتی خمیری شکل و تقریبا روان به دست می آید. این ملات بسیار مقاوم و غیر قابل انقباض است. همچنین به دلیل وجود روان کننده بتن در فرمول شیمیایی خود، بسیار روان است. این موضوع باعث می شود که ملات به درون کوچک ترین شکاف ها به راحتی نفوذ کند و فضا های خالی سطحی یا عمیق سطوح بتنی را بپوشاند.
از این نوع گروت در موارد زیر بیشتر استفاده می شود:
سطحی که می خواهید روی آن گروت ریزی شود بید بدون هیچگونه چربی یا گرد و غباری باشد. همچنین قبل از ملات ریزی، سطح بتن را با آب اشباع کنید تا آب موجود در گروت را به خود جذب نکند. در غیر این صورت سطح گروت خشک می شود و پس از گرفتن ملات، ترک می خورد. اما در زمانی که می خواهید گروت را بر سطح بتن بریزید، باید کاملا سطحی خشک باشد.
برای اختلاط بهتر گروت، بهتر است از همزن برقی استفاده شود. مقدار آب معین را درون همزن بریزید و سپس پودر را به آرامی به آن اضافه کنید. تا زمانی که به مخلوطی خمیری شکل و یکنواخت دست یابید، باید به هم زدن ادامه دهید. ملات را باید در مدت زمان کوتاهی در حد زیر بیست دقیقه مصرف کنید. زیرا پس از گذشت این مدت مکانیزم انبساط شروع می شود و گروت خاصیت خود را از دست می دهد.
برای عمل آوردی و تاثیر بیشتر گروت، باید بعد از ملات ریزی سطح آن را با گونی خیسی بپوشانید. همچنین روی گونی کیسه پلاستیکی قرار دهید تا آب موجود در ملات تبخیر نشود. برای سرعت بخشیدن به این فرآیند، همچنین می توانید از مواد عمل آوری نیز استفاده کنید.
استفاده از گروت سیمانی برای پوشش شکاف و درز های سطحی یا عمیق موجود در بتن راهی بسیار آسان است. علاوه بر آن گروت ها استحکام خوبی دارند که می توان از آن ها برای ثابت کردن سازه های پیش ساخته یا حتی مستحکم تر کردن پایه ها و صفحه ستون ها استفاده کرد. گروت به دلیل خاصیت ویژه خود، دارای انبساط دو مرحله ای است که همین موضوع استحکام و نفوذ نا پذیری آن را به دنبال می آورد.