روان کننده های بتن، افزودنی های شیمیایی بر پایه لیگنوسولفونات هستند که آن ها را به منظور روان کردن بتن به کار می بریم. در واقع این روان کننده ها میزان مصرف آب برای روان کردن بتن را کاهش می دهند و با وجود به صرفه بودن، تاثیر بیشتری بر نرمی بافت بتن می گذارند. روان بودن بتن به این منظور حائز اهمیت است که موجب می شود بتن در کوچک ترین شکاف ها به راحتی نفوذ کند و در نتیجه استحکام سازه بیشتر می شود. با توجه به این موضوع استفاده از روان کننده ها و فوق روان کننده ها در بتن سازه ها ضروری است.
روان کننده بتن چیست؟
روان کننده بتن ماده ای شیمیایی است که بتن اضافه می شود و خاصیت شکل پذیری بتن را افزایش می دهد. این ماده عدد اسلامپ بتن را افزایش می دهد اما خاصیت بتن را بدون تغییر باقی می گذارد. به علاوه شکل گیری بتن را بهبود می بخشد و باعث می شود به راحتی تمامی خلل، شکاف و درز های محل بتن ریزی شده را پر کند.
علاوه بر این، روان کننده های بتن اصطکاک و چسبندگی بیش از حد بتن را کاهش می دهند که باعث می شود کار کردن با بتن راحت تر شود.
ضرورت استفاده از این افزودنی ها
مکانیزم و ساز و کار این افزودنی شیمیایی، ایجاد بار الکتریکی در ذرات بتن است. بدین ترتیب فاصله بین ذرات بتن زیاد و بتن روان می شود. در صورتی که بتن روان نباشد، کار کردن با آن بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود. پس استفاده از روان کننده های بتن ضروری است.
آیا استفاده از روان کننده ها در ساختمان سازی مهم است؟
روان کننده ها چه تاثیری بر مقاومت بتن دارد؟
احتمالا شنیده باشید که برخی افراد غیر متخصص، بدون توجه به عواقب جبران ناپذیر این موضوع، به جای استفاده از افزودنی شیمیایی، از آب برای روان کردن بتن استفاده می کنند. شاید در نگاه اول این موضوع بدون ایراد باشد، اما این نکته را نباید فراموش کنیم که میزان مقاومت بتن با میزان آب اضافه شده به آن رابطه عکس دارد. هرچه میزان آب بیشتر باشد، مقاومت بتن و در نهایت مقاومت و استحکام سازه کاهش می یابد.
مزایای استفاده از روان کننده ها
بالا بردن انعطاف و شکل پذیری بتن با بالا بردن عدد اسلامپ آن.
کاهش مصرف آب تا حداقل 30 درصد که باعث مقاوم تر شدن بتن تا حدود 50 تا 75 درصد می شود.
مقاوت سازه در نتیجه استحکام بتن افزایش می یابد.
امکان پمپاژ بتن را فراهم می کند.
می توانیم از بتن در محل هایی با فضا های بسیار محدود و باریک استفاده کنیم، مانند ستون ها و تیر ها.
سطح بتن پس از خشک شدن ترک نمی خورد و یکنواخت باقی می ماند.
می توانیم از مصالح شکسته برای ساخت مجدد بتن استفاده کنیم.
استفاده از روان کننده بتن چه مزیتی دارد؟
معایب استفاده از روان کننده ها
معایب استفاده از روان کننده ها عمدتا به دنبال مصرف مقدار بیشتر از حد استاندارد به وجود می آید. مقدار استاندارد مصرفی برای انواع روان کننده های بتن متفاوت است و کارخانه سازنده میزان آن را اعلام می کند. این معایب عبارت اند از:
کاهش چسبندگی بتن.
ممکن است بعد از خشک شدن بتن، در سطح بتن ترک ایجاد کند.
زمان خشک شدن بتن را افزایش می دهد.
امکان دارد در بتن حباب هوا ایجاد کند.
انواع روان کننده بتن
روان کننده های بتن انواع گوناگونی دارند که بر اساس حالت فیزیکی، میزان اثر، میزان گیرش و پایه شیمیایی به چند دسته تقسیم می شوند.
هر کدام از انواع روان کننده ها چه کاربردی دارد؟
انواع روان کننده از نظر پایه شیمیایی
روان کننده بر پایه نفتالین: این نوع روان کننده مناسب مناطق گرمسیر یا معتدل است.
بر پایه کربوکسیلات اتر: این روان کننده با نام روان کننده که از نسل سوم روان کننده ها است، با نام روان کننده کربوکسیلاتی شناخته می شود.
فوق روان کننده لیگنو سولفات: این روان کننده بسیار قوی است و علاوه بر روان کردن فوق العاده، تاثیر کند گیری زیادی هم بر بتن می گذارد.
انواع روان کننده از نظر حالت فیزیکی
روان کننده بتن در دو حالت زیر در بازار وجود دارد.
پودری
مایع
انواع روان کننده از نظر گیرش
روان کننده های بتن کندگیر: این افزودنی هم بر گیرش اولیه و هم بر گیرش نهایی تاثیر می گذارد و هر دو را به تاخیر می اندازد. اما نسبت به نیاز خودتان میتوانید از افزودنی های دیگری برای تغییر سرعت در گیرایی اولیه یا نهایی استفاده کنید.
روان کننده های بتن تند گیر: کاربرد عمده این افزودنی ها در ساخت و ساز های مصالح و قطعات پیش ساخته است. همچنین در مناطق سردسیر نیز از این نوع روان کننده استفاده می شود.
انواع روان کننده ها از نظر مقدار تاثیر
افزودنی هایی شیمیایی بتن، با توجه به قدرت روان کنندگی که دارند نیز، در سه دسته مجزا تقسیم بندی می شوند. این سه دسته به این صورت است:
نسل اول، روان کننده ها: که میزان آب مورد نیاز را کاهش می دهد و علاوه بر آن بر دیر گیر شدن بتن تاثیر می گذارد.
فوق روان کننده ها یا نسل دوم : از نسل اول قوی تر هستند، اما به دلیل ناپایداری و از بین بردن خواص بتن در طول زمان، در نتیجه کاهش استحکام بتن، خیلی مورد استقبال قرار نگرفتند.
نسل سوم، ابر روان کننده ها: نه تنها از دو نوع قبلی قدرتمند تر است، بلکه از آن دو مقرون به صرفه تر است. نکته مثبت ابر روان کننده بتن، این است که اشکالات نسل دوم را اصلاح کرده اند و با قدرت روان کنندگی و گیرایش بالا تر، به ساخت و ساز ها سرعت و استحکام بخشیده اند.
میزان مصرف انواع روان کننده بتن
ترکیباتی که برای مقدار و روش مصرف هر بتن صورت می گیرد بستگی به نوع کاربرد و شرایط آب و هوایی دارد. میزان مصرف روان کننده بتن از ۰.۵ تا ۱.۵ درصد وزن سیمان و در ابرروان کننده حداشباع ۱.۲% وزن سیمان تعیین شده است.. استفاده زیادی از روان کننده در بتن حباب و هوا ایجاد میکند.
محاسبه مقدار مصرف روانن کننده در بتن
محاسبه مقدار مصرف رون کننده بتن، با توجه به فرمول ذیل محاسبه خواهد شد:
عیار سیمان بتن مصرفی
حجم کل بتن ریزی
اسلامپ اولیه و نهایی بتن(برای محاسبه دقیق تر گزینه 4 توسط کارشناسان فنی)
مقدار مصرف روان کننده بتن(این گزینه توسط کارشناسان فنی شرکت سازنده محصول مشخص می گردد)
فرمول محاسبه روان کننده بتن = عیار سیمان * درصد مقدار مصرف روان کننده بتن * حجم کل بتن ریزی
قیمت روان کننده های بتن
موارد زیر در قیمت روان کننده ها تاثیر گذار است:
شرکت و برند تولیدکننده
نحوهی بستهبندی و ارسال
ضمانت کیفیت و بازگشت
کیفیت محصول تولید شده
کیفیت مواد اولیه مورد استفاده برای تولید روانکننده
خرید روان کننده های بتن
اگر قصد خرید روان کننده بتن و سایر مواد افزودنی بتن را دارید پیشنهاد می کنیم که با مشاوران و کارشناسان ما از طریق سایت clinicbetonaria.com در ارتباط باشید و با اطلاعات و راهنمایی هایی که بدست می آورید بتوانید یک خرید مطمئن انجام دهید.
کلام آخر
در صنعت ساخت و ساز، یکی از مهمترین فاکتور های هر سازه ای استحکام و مقاومت آن است. از آنجایی که بتن از مواد اصلی اولیه هر سازه ای است، مقاومت آن بسیار مورد توجه است. ساختمان سازان برای روان کردن و شکل پذیر کردن بتن، بدون از دست دادن استحکام و خواص آن، از افزودنی های شیمیایی به نام روان کننده بتن استفاده می کنند. این افزودنی ها علاوه بر استحکام، گیرایی بتن را نیز افزایش می دهد.
سوالات متداول
برای روان کردن سیمان از چه افزودنی استفاده می شود؟
برای روان کردن سیمان بدون از دست رفتن خواص آن از روان کننده های بتن استفاده می شود.
ضرورت استفاده از روان کننده بتن در ساختمان سازی چیست؟
روان کننده، بتن را روان و شکل پذیر می کند که باعث می شود تمام درز و شکاف ها به خوبی با بتن پر شوند. همچنین استحکام بتن را با پایین آوردن آب مصرفی، افزایش می دهند.
روان کننده بتن چیست و چه کاربردی دارد؟
روان کننده بتن، افزودنی شیمیایی است که به بتن اضافه می کنیم، در نتیجه مقدار آب مصرفی در هنگام آماده سازی بتن کم می شود. و بتن روان تر و مقاوم تر می شود.