بتن از جمله مصالحی است که درصد عظیمی از ساخت و ساز ها در کشور ما با آن انجام می گیرد. این مصالح ساختمانی از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار است و متناسب با قالبی که در آن ریخت شود شکل می گیرد و مانند سنگ سفت و سخت و مستحکم می شود. برای آنکه بتن به حداکثر مقاومت و سختی خود برسد، باید بتن ریزی به روش صحیح و استاندارد صورت گیرد. در این مقاله به طور کامل به بررسی تمام مراحل و اصول بتن ریزی صحیح می پردازیم. اگر شما نیز به تازگی شروع به ساخت سازه های بتنی کرده اید، بهتر است قبل از فرایند بتن ریزی این اصول را بدانید و در زمان بتن ریزی آن ها را اجرا کنید. در این صورت بتن شما حداکثر کارایی را خواهد داشت.
بتن در واقع به ملاتی اطلاق می شود که از ترکیب سیمان، ماسه و آب به وجود می آید. البته نسبت سیمان نسبت به ماسه بسیار بیشتر است. به همین دلیل است که این ملات مقاومت خیلی بیشتری دارد. برای ساخت بتن متناسب با میزان مورد نیاز و حجم پروژه بتنی، می توانیم به سه روش عمل کنیم:
برای بتن ریزی اصولی و صحیح، باید این مراحل را به ترتیب و به طور کامل طی کنید. چرا که در غیر این صورت، بتن خاصیت اصلی خود را از دست می دهد و ممکن است حداکثر توان و استحکام خود را نداشته باشد. در ادامه این مراحل را به ترتیب برای شما نام برده و هر کدام را توضیح می دهیم.
اولین قدم برای شروع بتن ریزی اصولی، آماده سازی محل است. برای مثال باید از تمیزی و هموار بودن سطحی که می خواهید بر آن بتن ریزی انجام دهید مطمئن باشید. فاصله میلگرد ها از هم، تمیز بودن آنها، تعداد و سایز قالبها و فاصله قرار گرفتن آنها از یکدیگر، پایایی و تمیز بودن قالب ها و دیگر موارد این چنینی باید پیش از آغاز بتنریزی بررسی شوند. این مرحله برای بتن ریزی قسمت های مختلف نظیر ستون ها، فوندانسیون، تیر و دال متفاوت است.
زمانی که بتن ریزی آغاز می شود، بتن باید تا میزان مشخصی میلگرد ها را در بر بگیرد. سپس باید منتظر بمانیم تا فرایند گیرایی بتن آغاز شود و به تدریج سخت شود. توجه داشته باشید که اگر قالب ها را قبل از سخت شدن کامل بتن جدا کنید، باعث ایجاد ترک در بتن می شود.
این بخش یعنی بتن ریزی وابسته به حجم پروژه و بتن مورد نیاز می تواند به وسیله میکسر هایی در محل انجام شود. یا از کارخانه های تولید بتن میزان مورد نیاز بتن خریداری شود و با تراک میکسر ها به محل پروژه فرستاده شوند.
بتن ریزی قسمت های مختلف سازه هر کدام اصول و روش های مخصوص خود را دارد. در ادامه هر یک از این قسمت ها را با هم بررسی می کنیم.
برای داشتن بتن ریزی صحیح و اصولی در قسمت سقف، از دو روش پمپاژ کردن و تاور کرین استفاده می شود. در هر دو روش، مهمترین اصلی که باید به طور مداوم کنترل گردد هم تراز بودن ضخامت در قسمت های مختلف سقف است. در صورتی که این ضخامت در بعضی قسمت ها بیشتر شود، سقف در معرض باز اضافی و نا متعادل قرار میگیرد که بسیار خطر ناک است.
در این فرایند که بعد از آرماتور بندی و صفحه گذاری و قرار دادن قالبها صورت میگیرد، مهمترین اصل توجه به بتن ریزی پیوسته (بدون قطع) است. در غیر این صورت فوندانسیون از استحکام و مقاومت کافی برخوردار نخواهد بود. همچنین توجه داشته باشید که حداقل ضخامت بتن فوندانسیون باید 10 سانتیمتر باشد نه کمتر!
بهمنظور بتن ریزی این قسمت سازه، میتوان به صورت دستی و یا با استفاده از لولههای ترمی یا پمپ اقدام به بتن ریزی کرد. اگر ارتفاع ستون ها زیاد باشد، باید به صورت لایه لایه بتن را افزود، اما ضخامت لایه ها باید یکسان و در بازه 30 الی 50 سانتیمتری باشد. تراکم این لایه ها نیز نباید متفاوت باشد. بتن ریزی ستون را تا زمان رسیدن به سطح پایینی دال ادامه می دهیم.
توجه به اصول بتن ریزی صحیح برای داشتن سازهای مستحکم و مقاوم ضروری است. به همین دلیل در این مقاله مهمترین نکات برای داشتن بتنی مستحکم را برای شما شرح دادیم. همچنین روش های بتنریزی در قسمت های مختلف سازه نیز در همین مقاله ارائه شد.