شاید خیلی از شما دوستان عزیزی که در صنعت ساخت و ساز فعالیت دارید بدانید که نمونه گیری بتن چیست؟ و روش نمونه گیری بتن به چه صورت میباشد.
اما برای اینکه بیشتر با این مفهوم و روش آشنا شوید پیشنهاد میکنیم که با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
بهطور کلی منظور از نمونهگیری بتن آزمایشهایی است که باید روی بتن برای کنترل آن انجام دهید.
نمونه هایی که از بتن گرفته می شوند باید مشابه و معرف بتن باشند تا به طور کامل و دقیق ویژگی های بتن را به صورت کل بتوانند منعکس کنند.
دقت داشته باشید که اگر نمونه گرفته شده معرف بتن نباشد نتیجه آزمایش به صورت درست بر روی مخلوط بتنی منعکس نخواهد شد.
اگر آزمایش ها را به صورت استاندارد هم انجام داده باشید اما معرف بتن نباشد باز هم در اصل داستان فرقی ایجاد نمی کند.
لازم است بدانید که استانداردهای مختلفی وجود دارند که نحوه به دست آوردن نمونه را هنگام استفاده از انواع تجهیزات انتقال مشخص می کند.
از آنجایی که نمونه گیری بتن به دو حالت تازه و سخت قابل انجام می باشد این آزمایش ها و استانداردها امکان اجرا به صورت فوری و در محیطهای کارگاهی را هم دارند.
فراموش نکنید که طبق استانداردها و آییننامههای رسمی، تعداد نمونه گیری بتن، محل .های مناسب برای نمونه گیری و شکل و حجم نمونهها ذکر خواهد شد
در کلیترین حالت ممکن نمونهگیری بتن به روشهای مختلفی انجام میگیرد که در این بخش میخواهیم به معرفی راههای نمونه گیری بتن پرداخته و درباره آنها کمی اطلاعات در اختیارتان قرار دهیم.
اولین راه نمونهگیری بتن، نمونه گیری به روش استاندارد ASTM میباشد که برای نمونه برداری از بتن های تازه مخلوط شده مورد استفاده میباشد.
از میان روشهایی که برای نمونه گیری بتن از آنها استفاده میشود این روش از مقاومت فشاری بسیار مناسبی برخوردار میباشد.
هنگامیکه میخواهید نمونه گیری بتن انجام دهید باید بدانید که هر یک از روشها چه مقدار زمان میبرند و برای نمونه گیری نیاز به چه مقدار بتن میباشد.
در روش استاندارد ASTM مدت زمانی که برای نمونه گیری بتن نیاز میباشد نباید از 15 دقیقه بیشتر شود.
یعنی از زمانی که جمع آوری اولین و آخرین بخش نمونه مرکب را انجام می دهید 15 دقیقه زمان دارید تا آن را نمونه گیری کنید.
هر چه زمان بیشتر شود و تایم را از دست بدهید باعث به وجود آمدن مشکلاتی خواهید شد که به شرح زیر میباشند.
در این روش نمونهگیری باید این نکته را به خاطر داشته باشید که نمونه برداری از بتن به مخلوط کنید که بتن از آن خارج میشود بستگی دارد.
بنابراین، حجم و مقدار بتنی که قرار است نمونه گیری شود باید 1 فوت مکعب باشد. حتما می پرسید چرا باید مقدار نمونه گیری بتن انقدر باشد؟!
اما دومین مورد از راههای نمونه گیری بتن، نمونه گیری به روش استاندارد ملی میباشد. قطعا در این روش هدف تعیین روشهای نمونه برداری از بتن تازه برای تهیه آزمونههای لازم برای کنترل کیفیت بتن است.
در تهیه نمونه مرکب برای نمونه گیری بتن به روش استاندارد ملی، میبایست نمونههای بتن را از یک جریان در حال حرکت یا تودهای توسط یکسری برداشت ها برداشت کرد. این برداشت ها خود به طور کامل با هم قابل مخلوط شدن می باشند.
اما، برای نمونه های بتن که از یک جریان در حال حرکت یا از یک توده در نقطه خاص نمونه برداری شده اند، نمونههای نقطهای نماینده بچینگ نیستند و نباید از آنها برای ساخت نمونههای مقاومت استفاده کرد.
برای نمونه گیری بتن به روش استاندارد ملی به یک سری وسایل مخصوص نیاز می باشد که به شرح زیر می باشند.
چمچه
ظروف
دماسنج
پارچهنمدار
در نهایت
امروز و در این مقاله شما را با دو روش نمونه گیری بتن، یعنی نمونه گیری به روش استاندارد ملی و نمونه گیری به روش ASTM آشنا کردیم.
همچنین برایتان شرح دادیم که هر یک از این روش ها به چه صورت انجام میشوند و انواع مختلف آن را نیز به شما معرفی کردیم.
آن دسته از دوستان عزیزی که قصد تهیه و خرید بتنهای آماده را دارند باید به خوبی از کیفیت محصولی که انتخاب می کنند اطمینان بدست آورند.
در این زمینه می توانید با روان کننده های بتن در کرمان در ارتباط باشید.