حتما برای خیلی از شما دوستان عزیزی که در صنعت ساختمان سازی فعالیت دارید این سوال پیش آمده است که چطور می توان برای مستحکم کردن بتن کاری انجام داد و برای این کار چه افزودنی هایی را باید به بتن اضافه کرد؟ از همه مهمتر اینکه عوامل موثر در دوام بتن چه مواردی می باشند؟
امروز تصمیم داریم تا برایتان از مراحل و موارد مورد استفاده در ساخت بتن و کارایی آن ها بگوییم.
یکی از کارایی های بتن این است که میزان سهولت در مخلوط کردن، انتقال و بتن ریزی در محل پروژه را دارد.
کار این مصالح ساختمانی بسیار آسان و راحت می باشد زیرا که به راحتی می توانید آن را جابه جا کرده و خیلی راحت بتن ریزی را انجام دهید.
فقط دقت داشته باشید که کارایی و مقاومت بتن دو مسئله جدا از هم می باشند و رابطه ای عکس یکدیگر دارند.
یعنی اینکه با افزایش کارایی بتن مقاومت بتن کاهش پیدا می کند که این امر موجب کاهش دوام و عمر بتن نیز می شود.
این روزها نیاز است که در طراحی سازه ها، مشخصات دوام مصالح ساختمانی نیز همچون سایر مشخصات و ویژگی های آن ها از نظر خواص مکانیکی، هزینه و قیمت اولیه مورد ارزیابی دقیق قرار گیرند.
آنچه که در طراحی سازه ها دارای اهمیت می باشد دوام است که از نقطه نظر تاثیرات اقتصادی و اجتماعی بسیار مورد توجه می باشد.
با افزایش روز به روز هزینه های مربوط به تعمیر و جاگزینی سازه ها که ناشی از خرابی مصالح ساختمانی می باشند بخش بسیار بزرگی از کل بودجه ساختمان به این مسائل اختصاص داده می شود.
بنابراین اینکه بتوانید مصالح ساختمانی با کیفیت که از دوام بالایی هم برخوردار می باشند تهیه کرد بسیار مهم و دارای اهمیت است.
قبل تر هم اشاره کردیم که با شرایط اقتصادی این روزها و افزایش روز به روز هزینه، باید در ساخت بتن، سرعت اجرا، کیفیت بتن دقت زیادی داشت.
زیرا که با توجه به این شرایط موارد عنوان شده متاسفانه کمتر مورد توجه می باشند و اهمیت کمتری به آن ها داده می شود.
از آنجایی که کیفیت بتن در ساخت و سازه ها دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد، بدون شک عدم توجه به مباحث کیفی و عوامل موثر در دوام بتن می تواند خسارت های سنگینی را در بر داشته باشد.
به همین منظور می خواهیم در این بخش کمی درباره عوامل اصلی که بر کارایی و دوام بتن موثر و تاثیرگذار می باشند برایتان بگوییم.
این نکته را دقت داشته باشید که هر چقدر مقدار سیمان بتن بیشتر باشد چسبندگی بیشتری برای پوشش دادن سطح سنگدانه ها و پر کردن فضاهای خالی وجود دارد.
مقدار سیمان بتن، باعث کاهش اصطکاک بین سنگدانهها شده و باعث می شود تا فعالیت های مربوط به بتن در هنگام مخلط شدن، انتقال و بتن ریزی آسانتر انجام شود.
بنابراین نباید فراموش کنید که برای یک بتن با نسبت آب به سیمان ثابت، افزایش پیدا کردن میزان سیمان باعث می شود تا میزان آب هم افزایش پیدا کند و در نهایت کارایی بتن بهتر انجام شود.
از دیگر عوامل موثر در دوام بتن و کارایی بتن، مشخصات سیمان و نوع آن می باشد.
هر چه عیار سیمان بیشتر باشد نیاز به آب بیشتری را می طلبد تا بتواند کارایی بهتر و مورد نظر را بدست آورد.
اما، اگر سیمان دارای عیار کمتری باشد به آب کمتری برای رسیدن به همان میزان کارایی نیاز دارد.
مسئله بعدی که می خواهیم در این بخش از مطالب مربوط به عوامل موثر در دوام بتن برایتان شرح دهیم، مسئله نسبت آب به سیمان با مقدار آب بتن می باشد.
به طور معمول میزان آب برای سیمان بین 0.45 تا 0.6 است که این میزان آب برای تمام انواع مخلوط ها کارایی خوبی را در بر دارد.
هر چه میزان آب به سیمان بیشتر باشد میزان آب مورد استفاده نسبت به مقدار سیمان بیشتر خواهد شد و در نتیجه کارایی و استحکام بتن نیز افزایش خواهد داشت.
علاوه بر عوامل موثر در دوام بتن که در پاراگراف های قبلی به آن ها اشاره کرده ایم برای اینکه بتن از دوام مناسبی برخوردار باشد باید دارای یک سری ویژگی باشد که در این بخش به آن ها اشاره کرده ایم.
در نهایت
سعی ما بر این بود تا با ارائه این مقاله به بررسی عوامل موثر در دوام بتن پرداخته و اصلی ترین آن ها را به شما معرفی کنیم.
عوامل زیادی هستند که می توانند بر دوام و کارایی بتن تاثیرگذار باشند.
برای مثال: عمل آوری بتن یکی از این موارد می باشد که با استفاده از روش های سنجش مقاومت بر روی آزمونه های عمل آورده شده بیشتر در شرایط کارگاهی صورت می گیرد.
در صورتیکه نتیجه این کار 85 درصد باشد توانسته است مقاومت نمونه های آزمایشگاهی را کسب نماید. بنابراین بتن از استحکام و کارایی بالایی برخوردار می باشد.